|
magyarora.com
|
| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
scaredprincess
|
Posted: Thu Oct 04, 2007 9:49 am Post subject: Tanŕcsot kérnék |
|
|
Sziasztok,
a lustasŕgom miatt mŕr rčgňta nem jŕrok ide, čs ennek nagyon sajnŕlom.
Egyedul probŕlok magyart tanulni čs gyakorolni, de hiŕba, mert nem birom bemagolni a megtanult szavakat čs kifejezčseket.
Megprobŕltam čpěteni egy sajŕt szotŕrt (excel dokumentumban čs egy kis fuzetben) de egyŕltalŕn nem sikerult, mert mŕsnap a leěrt dolgokat mŕr elfelejtettem.
Tehŕt hozzŕtok fordulok egy tanŕcsért, trukkért, vagy teknikŕért, mert nagyon szeretnčm jobbětani a nyelvtudŕsom, de nagyon nehčznek talŕlom, čs ez nagyon idegesět és elszomorět.
Koszi!
Mony. |
|
| Back to top |
|
 |
warrior
|
Posted: Sun Oct 07, 2007 5:55 pm Post subject: |
|
|
Szia Mony!
Nekem a következő vált be szavak és kifejezések tanulásakor:
1. Vegyél index-kártyákat!
2. Vágd fel őket kisebb darabokra!
3. Mindenegyes cetli egyik oldalára írj egy megtanulandó magyar szót, vagy kifejezést!
4. A cetli másik oldalára írd rá a szó jelentését a saját nyelveden!
5. Az így keletkezett paklit keverd meg, s húzz egy kártyát! Ha a kártya magyar oldalát látod, mondd meg a jelentését anyanyelveden, s ha a saját nyelveden látod a szót, ill. kifejezést, mondd meg magyarul!
6. Gyűjtsd egy pakliba azokat a kártyákat, amelyekkel gondjaid vannak, s egy másikba azokat, amelyeket gondolkodás nélkül tudsz!
7. Az első paklival "kártyázz" gyakrabban, a másodikkal pedig csak olykor-olykor!
Természetesen a rendszeres olvasás is nagyot tud lendíteni a szókincseden. Minnél többet olvasol, annál több lesz a passzív szókincsed.
S hogy az aktív szókincsed se maradjon le, használd a nyelvet, amennyit csak tudod beszélt formában. Keresd magyar anyanyelvűek társaságát, keress nyelvcsere-partnereket az interneten, akikkel skype-on vagy MSN Messengeren keresztül beszélhetsz.
Sok szerencsét!
Warrior |
|
| Back to top |
|
 |
szilvia Site Admin
|
Posted: Mon Oct 08, 2007 10:37 am Post subject: |
|
|
Szia, Mony!
Warrior ötletei tényleg nagyon hasznosak, a kártyás módszert én is használtam egy ideig, amikor tanultam.
Ez azért is nagyon jó, mert nemcsak gépelsz, mint amikor számítógépes szólistát készítesz, hanem magad írod le a szavakat.
Én egyébként nemcsak szavakat, hanem kifejezéseket is ráírnék a kártákra, pl. döntést hoz / take a decision, előadást tart / do a presentation, kávét főz / make a coffee stb.
Szerintem az is nagyon fontos, hogy reális célt tűzz ki magad elé, különben folyton az lesz az érzésed, hogy képtelen vagy megtanulni a szavakat, mindig mindent elfelejtesz, és ha ezt sokáig mondod magadnak, akkor egy idő után így is lesz. (Ezt magamról tudom ).
Ha csak öt szót tudsz megtanulni naponta, az is havi százötven új szót jelent! Ha nincs magyar a közeledben, a kiejtést interneten is meg tudod kérdezni valakitől (Skype-pal vagy más, hasonló programokkal).
Lényeges az is, hogy a szavakat kontextusban tanuld meg, különben csak "lógnak a levegőben", nem kötődnek szituációhoz (pl. beszélgetés- vagy olvasmányélményhez), ezért könnyen elfelejted őket.
A Google keresőprogramját jól lehet használni, ha nem vagy teljesen biztos egy szó jelentésében, mert ott sok-sok olyan mondatot találsz, amelyekben szerepel az adott szó.
De a leghatékonyabb, ahogy Warrior is írja, szerintem is az aktív nyelvhasználat: az olvasás, a beszélgetés, levelezés magyarokkal vagy magyarul jól tudó külföldiekkel. S ez talán nagyobb örömet is jelent, mint a szavak magolása az íróasztal mellett
Sok sikert!
Szilvia |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|